perjantai 12. lokakuuta 2012

Raision koulumaailmaa



Olin keskiviikkona seuraamassa Opetusalan Ammattijärjestön järjestämää vaalipaneelia Raision kirjastolla. Paneelin aiheena luonnollisesti oli koulutus ja siihen liittyvät asiat. Paneeli oli erittäin hienosti järjestetty ja ehdokkaatkin pärjäsivät hyvin. Kokoomukselta panelistina oli kunnanhallituksen jäsen Pipsa Allen

Alustuksissa kerrottiin, että Raisiossa on tällä hetkellä 2365 oppilasta, joista 1500 on alakoululaisia. Keskustelua käytiin koulupsykologien ja -kuraattoreiden määrästä. Onko kaksi psykologia ja yksi kuraattori riittävä määrä tällaiselle oppilasmäärälle? Vastaus on aika yksinkertainen, ei ole. Nyt ja tulevaisuudessa on tiukan säästämisen aika, tämä ei kuitenkaan ole asia, josta säästöjä haetaan. Päätöksenteossa tulee miettiä tulevaisuutta. Ei vain sitä, kuinka paljon säästetään nyt, vaan myös sitä kuinka paljon mahdolliset säästöt tuovat menoja tulevaisuudessa. Ennaltaehkäisevä työ on paljon edullisempaa kuin korjaava.

Paneelissa tuli myös ilmi muun muassa Friisilän ja Tahvion koulujen huono kunto. Huomioni kiinnittyi siihen, että koulujen korjaustarpeet eivät olleet tulleet päättäjien tietoon. On selvää, että vuotavat katot, kosteusvauriot ja vaaraa aiheuttavat viat on korjattava, tästä tuskin on kukaan kanssani eri mieltä. Ongelma tuntui kuitenkin olevan teknisen puolen tiedonkulussa. Myös Tikanmaan liikuntasalin puutteesta käytiin keskustelua. Pidän erittäin kannatettavana ajatuksena sitä, että Tikanmaan koulua laajennettaisiin ja huonokuntoisesta Tahvion koulusta luovuttaisiin. Näin saataisiin Tikanmaan oppilaille liikuntasali ja Tahviolaisille nykyaikaiset kunnolliset opetustilat. On totta, että uudet seinät maksavat, mutta niiden rakentaminen tällaisessa tapauksessa on paljon kauaskantoisempaa, kuin korjata vanhaa ja joka tapauksessa Tikanmaan oppilaat tarvitsevat liikuntatilat. Suurempien yhteisten tilojen ja pihojen hoito on edullisempaa. Myös sijaisjärjestelyt ja erityisopetus ovat helpompi hoitaa suuremmassa yksikössä.

Keskustelua herätti myös suomalaisten lasten ATK-taidot, ja se miten raisiolaisissa kouluissa voitaisiin taitoja parantaa. Olennaiseksi asiaksi kävi ilmi, ettei opettajien ATK-taidot ole riittävät, joten tekniikkaa ei voida hyödyntää riittävästi opetuksessa. Jonkinlaisia koulutuksia olisi siis syytä harkita. Itseäni kiinnostaa myös ATK-tunneilla käydyt asiat. En ole vielä ehtinyt perehtyä, käytetäänkö Raision ATK-opetuksessa vapaita ja avoimen lähdekoodin ohjelmistoja hyödyksi. Jos ei, niin olisi niiden hyödyntämistä mielestäni syytä lisätä. 

Paneelin avulla pääsin taas hieman paremmin perehtymään uuden kotikaupunkini koulumaailman asioihin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti