torstai 4. lokakuuta 2012

Kuntaliitoksista hyötyä raisiolaisille?



Kuntaliitokset puhuttavat näissä vaaleissa enemmän kuin mikään muu. Keskustelua kuntien tulevaisuudesta on syytä käydä ja miettiä kaikki mahdolliset yhteistyön keinot läpi. Suomessa on useita pieniä kuntia, joiden kohdalla liitos on varmasti järkevä, ellei välttämätön. Raisio on kuitenkin vahva kunta, jolla on kaikki edellytykset jatkaa omana itsenäisenä kaupunkinaan, edellyttäen kuitenkin, että yhteistyötä naapurikuntien kanssa kehitetään yhä.  

Raisio on pinta-alaltaan, muodoltaan ja asukasluvultaan helposti hallittavissa oleva kaupunki. Itse asiassa Raisio on jopa nykyajan ihannekaupunki. Palvelut ovat kaikille lähellä ja niiden kattavuus on hyvä. Joukkoliikenne toimii paremmin kuin monessa muussa saman kokoisessa kunnassa ja juna-asemakin löytyy suhteellisen läheltä. Yrityksiä Raisiossa on paljon ja työpaikkaomavaraisuuskin on 89%. Olen juuri muuttanut Nurmijärveltä, jossa ehdin olla lähes kahdeksan vuotta kunnanvaltuutettuna. Siellä asiat olivat toisin. Yksi suurimpia ongelmia oli, ja on edelleen, suuri pinta-ala, Nurmijärvi kun on kooltaan suurempi kuin Turku ja Raisio yhdessä. Siellä ei voida rakentaa vain yhtä koulua, yhtä terveysasemaa, yhtä päiväkotia, vaan kaikki pitää aina tehdä vähintään kolminkertaisesti. Ongelmana suuressa kunnassa on, että palvelupisteitä tarvitaan aina kuitenkin enemmän kuin yksi. Ei kukaan kaupunkialueella mielellään lähetä lastaan kouluun tai lähde pienen vauvan kanssa pakkasessa neuvolaan kahdenkymmenen kilometrin päähän.

En ole löytänyt vielä yhtään syytä, miten mahdollinen kuntaliitos edistäisi Raision ja kaupunkilaisten etuja. Yhteistyötä naapurikaupunkien ja -kuntien kanssa tulee tiivistää. Palvelut, joita tarvitaan vähemmän, tai joiden laatu paranee yhteistyöllä huomattavasti, voidaan tuottaa myös muuna kuin lähipalveluna, tähän ei kuitenkaan tarvita kuntaliitosta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti