keskiviikko 29. maaliskuuta 2017

Yksityistämisestä


Olen painotanut useasti, ettei yksityistäminen ole itsessään tavoite. Yksityistäminen on yksi väline muiden joukossa, jota voidaan käyttää laadukkaampien palveluiden tuottamiseen.

Kerttulakodin lakkauttaminen on yksi esimerkki yksityistämisestä. Se lakkautettiin kuluvalla vaalikaudella 2014. Päätös lakkautuksesta oli sote-lautakunnassa yksimielinen, sen takana seisoi Kokoomuksen lisäksi myös vasemmistopuolueet. Lakkauttamisesta koitui varmasti muutamalle vanhukselle pahaa mieltä, olihan Kerttulakoti heidän kotinsa. Muutto olisi kuitenkin ollut edessä, koska talo vaati remonttia, jotta vastaava toiminta olisi voinut jatkua. Lakkauttamisen jälkeen kaupunki päätti ostaa kohtuullisen hintaiset palvelut yksityisiltä tuottajilta. Itse kävin tutustumassa yhteen yksityiseen palvelukotiin, tämä vaikutti erittäin viihtyisältä paikalta asua. Toki henkilökunta, ja sen mitoitus tekevät vasta lopullisesti palvelusta hyvää tai huonoa.

Hyväksyimme juuri palvelusetelien käyttöönoton perhepalveluiden kotipalveluihin. Tämä parantaa mahdollisuutta saada etenkin lyhytaikaista apua nopeasti. Kotipalvelu on tarkoitettu ennaltaehkäiseväksi toimeksi lapsiperheeseen, kun omat voimavarat eivät riitä, ennen kuin perhe on lastensuojelun asiakas. Myös minä pyysin apua, kun odotin kuopusta. Olin viimeisilläni raskaana, kipeän selän takia liikuin kontaten. Samaan aikaan minulla oli kotona 1,5v sekä 3v lapset kotona, tämä oli mahdoton yhtälö. Viikon verran työntekijä ehti käydä meillä leikittämässä lapsia muutaman tunnin päivässä. Tämä oli erittäin suuri apu. Raisiossa kotipalvelu toimii erittäin hyvin ja palvelusetelin ansiosta toivottavasti vielä paremmin. On tärkeää pyytää apua ajoissa, kun vanhemmat voivat hyvin, lapsellakin on parempi olla.

Palvelusetelit on otettu käyttöön myös vanhusten kotipalveluissa, tukemaan kotiin saatavaa apua. Lisäksi palveluseteleillä voi ostaa päivähoitoa lapsille yksityiseltä tuottajalta. On hienoa, että voimme tällä tavalla tukea helposti esimerkiksi yksityistä Raisiolaista perhepäivähoitoa. On myös mahdollista, että työmatkan varrelle osuu paremmin Turkulainen yksityinen päiväkoti.

On liikkunut paljon huhuja siitä, että Raisio olisi yksityistämässä ruoka- ja siivouspalvelunsa. Tähän mennessä en ole lämmennyt ajatukselle. Tein viimeisessä valtuuston kokouksessa aloitteen päiväkoti- ja kouluruuan parantamisesta. Kaupungin oma jakelukeittiö on jo niin suuri, että en usko tätä suuremman yksikön olevan kannattavampaa, ellei ruuan laadusta tingitä. Siivouksessa mietin lasteni päiväkodin ja koulun siistijää, joka jaksaa aina olla mukava ja tehdä työnsä hyvin. Hän on tärkeä osa taloa, pitää huolen puhtaudesta, jotta lapsemme olisi terveempiä. Saattaisi olla edullisempiakin tapoja hoitaa siistiminen, laatuun en valitettavasti usko.

Sote-uudistus liittyy osittain yksityistämiseen. Tästä voisi kirjoittaa lisääkin. Pintaraapaisua voi katsoa videoista.


Vapaus valita

Valta järjestäjällä

tiistai 28. maaliskuuta 2017

Ennakkoäänestys alkaa!


Kuntavaalien ennakkoäänestys alkaa huomenna, ja päättyy Suomessa 4.4. Äänestää voi missä tahansa ennakkoäänestyspisteessä ympäri Suomen, mukaan tarvitsee henkilöllisyystodistuksen sekä äänioikeuslapun. Raisiossa voi äänensä antaa vaikkapa Myllyssä ostosten lomassa.

Vaalipäivä on sunnuntaina 9.4, muistakaa samaan päivään varata pieni palkkio pikku noidille. Tällöin tulee äänestää omassa äänioikeuslappuun merkityssä äänestyspaikassa, mukaan riittää vain henkilöllisyystodistus.

Olen yhä innolla jatkamassa luottamustehtäviä. Tällä kertaa toivon, että saan riittävästi ääniä päästäkseni suoraan valtuustoon, jotta vaikutusmahdollisuuteni olisi paremmat. Jokainen ääni on tärkeä, sen olen saanut kokea jo kahdet vaalit kunnolla. Vain äänestämällä voit vaikuttaa siihen, kuka asioista päättää puolestasi. Valtuusto valitaan, oli äänestysprosentti mikä tahansa. Pidetään huolta, että meillä on valtuusto, joka tuntee ne meille tärkeät asiat omikseen. Käy katsomassa Kokoomus Raision sivuani ja lue täältä vanhoja tekstejäni. Mikäli olen mielestäsi paras vaihtoehto uudistamaan Raisiota, ja päättämään sinua lähellä olevista asioista, äänestä 136. Tue minua vinkkaamalla Kokoomus Raision sivuni tai blogini Raisiolaiselle ystävälle, tutulle, työkaverille tai sukulaiselle.
Odotan jo jännittyneenä vaalipäivää!

keskiviikko 22. maaliskuuta 2017

Työttömän elämää


Kirjoitin Kokoomus Raision Sillanrakentaja-lehteen artikkelin työttömyydestä. Aiheesta olisi laajemminkin kirjoitettavaa, tässä kuitenkin pintaraapaisu yhden työttömän ajatuksiin.

"Viime vuonna aloin etsiä töitä pitkien vanhempainvapaiden jälkeen. Ehdin olla reilun vuoden työttömänä, tästä yli puoli vuotta todella aktiivisena työnhakijana. Olin onnekas, sillä kiinnostavia paikkoja oli paljon avoinna. Pääsin myös muutamiin työhaastatteluihin, sekään ei ole nykypäivänä itsestään selvyys.

Työnhaku on kokopäivätyötä, sen tietää jokainen joka on tai on ollut aktiivinen työtön. Omat lapseni aloittivat syksyllä osapäiväisenpäivähoidon, ajattelin että näin saisivat hyvää harjoittelua ennen kuin menen töihin. Onneksi olin hakenut hoitopaikat, kaikki hoitoaika meni työnhakuun ja useimpina päivinä olisi tarvittu hieman lisätunteja. Olenkin miettinyt, onko subjektiivisen päivähoito-oikeuden rajaaminen ollut järkevää. On tapauksia, jolloin hoitoaikaa tarvitaan enemmän, vaikka toinen vanhemmista onkin kotona.

Jatkuva kielteisten viestien saaminen työhakemuksiin lannistaa helposti. Minulla on perhe ja aktiivisena pitävä harrastus, politiikka, jotka auttoivat saamaan energiaa työnhakuun. Ihmettelin kuitenkin, kuinka kukaan ei ottanut minuun lähes vuoteen yhteyttä. Vuodessa ihminen ilman tukiverkostoa, harrastuksia ja hyvää itsetuntoa ehtii masentua monta kertaa. Työelämä lipuu kauemmas ja syrjäytyminen yhteiskunnasta on lähempänä.

Asenteeni työttömiä kohtaan muuttui vuodessa paljon. Kuvittelin että itsekin tekisin mitä vain työtä, kunnes löytyisi koulutusta vastaavia tehtäviä. Korkeasti koulutettuja työnhakijoita ei vain oteta helposti tekemään tehtäviä, joihin ei vaadita koulutusta. Luultavasti syynä on, että luullaan tai tiedetään työntekijän lähtevän, kun sopivampia tehtäviä löytyy. Asenteita jokaista työtöntä kohtaan tulee muuttaa.

Työt eivät lopu ja Raision työpaikkaomavaraisuus on huipputasoa, konkreettisia tekoja tarvitaan enemmän, jotta työttömät ja työmarkkinat kohtaavat. Työttömille pitää löytää uusia räätälöidympiä apuja jo työttömyysjakson alkupuolella. Tähän on varaa laittaa resurssejakin, koska se säästäisi työmarkkinatuen kuntaosuuksissa, toisi lisää verotuloja ja ehkäisisi syrjäytymistä. Lisäksi työttömien olot tulisi toivottavasti inhimillisemmiksi.

Oma tarinani on saanut onnellisen lopun. Pääsin helmikuussa alalle, johon olen halunnut jo vuosia ja vielä haluamaani yritykseen. Kannustan kaikkia muitakin työttömiä jatkamaan ja innostumaan joka päivä, vaikka se ei aina ole niin helppoa. Lupaan tehdä kaikkeni, jotta työllisyyttä hoidetaan jatkossa paremmin Raisiossa."

perjantai 17. maaliskuuta 2017

Nakkia ja vegeä


Maanantaina pääsin taas valtuustoon. Tein aloitteen asiasta joka koskettaa läheltä minua jokaisena arkipäivänä, ”terveellisempää ruokaa päiväkoteihin ja kouluihin”. On hienoa, että lapsillemme tarjotaan päiväkodissa ja koulussa lämmin ruoka. Pienellä rahalla ei ihmeitä tehdä, mutta aloitteeni ei tuo lisäkustannuksia.
”Nitriitin haitoista on tiedetty jo vuosia. Se voi hapettaa hemoglobiinin raudan sellaiseen muotoon, ettei se pysty kuljettaman happea elimistöön. Haitallista nitriittiä sisältää etenkin makkarat, leikkeleen sekä kinkkuvalmisteet. Elintarviketurvallisuusvirasto Evira, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos ja Valtion ravitsemusneuvottelukunta ovat antaneet suosituksen, että alle kouluikäisten tulee rajoittaa näiden syöntiä.  1-2 vuotiaille suositus on korkeintaan yksi nitriittipitoinen viikossa, 3-6 vuotiaille saisin antaa yhden nitriittipitoisen aterian viikossa.
Raision päiväkodeissa makkaraa, leikkeleitä tai kinkkuvalmisteita tarjotaan keskimäärin kolme kertaa viikossa. Koska tämä on reilusti yli suositusten, esitämme että nitriittipitoisia liha-aterioita vähennetään kolmannes päiväkotien ruokalistoilta. Leikkeleet, kinkkuvalmisteet ja nakit ovat myös kalliita. Säästyneet varat tulee ohjata kasvisruuan lisäämiseen.”
Tässä tulee esiin tiukkis-äiti, kyllä useimmat kuvailevat minua ruokailutottumuksista puhuttaessa näin. Toki myös meillä käydään joskus Hesessä, syödään ihan tavallista nakkia ja Jalostajan hernekeittokin maistuu, mutta haluan että lasteni ravinto on pääosin terveellistä, mahdollisimman puhdasta ruokaa. Koska lapset syövät pääosan aterioistaan päiväkodeissa ja kouluissa tulee ruokaan panostaa enemmän.
” Kasvisruoka on terveellistä, ekologista sekä edullista. Raision kaupungin päiväkodeissa ja kouluissa tarjotaan kasvisruokaa keskimäärin kaksi kertaa kuukaudessa. Haluamme edistää lasten ja nuorten terveyttä ja samalla opettaa tekemään ekologisempia valintoja ruokapöydässä. Esitämme että Raision kaupungin päiväkodeissa ja kouluissa tarjotaan kasvisruokaa vähintään kerran viikossa. Kasvisruuassa tulee hyödyntää myös edullisia kasviperäisiä proteiinin lähteitä. Koska perinteinen kasvisruoka on edullisempaa, saadaan aikaan myös säästöjä. Säästyneet varat tulee käyttää päiväkoti- ja kouluruuan laadun parantamiseen.”
Sisäinen hippini pääsi valtuustosalissa valloilleen. Kotona pyrimme lisäämään kasviproteiinien käyttöä ruuanlaitossa koko ajan. Kestävän kehityksen kannalta on olennaista, että lihan syöntiä vähennetään, toivon että myös tätä opetetaan lapsille. Omille lapsilleni toki kerron myös, miten se peuran paisti on Papalta päätynyt ruokapöytäämme. Aloitteessa halusin painottaa myös perinteistä kasvisruokaa, koska se on edullista. Uudet Härkikset ja Nyhtökaurat ovat vielä hinnaltaan liian kaukana päiväkotien ja koulujen ruokailuista.
Aihe on yksi suosikeistani, siitä löytyisi paljon lisää kirjoitettavaa ja uusia näkökulmia. Tällä aloitteella on kuitenkin hyvä mennä eteenpäin, askel kerrallaan.





sunnuntai 12. maaliskuuta 2017

Vauhdikasta elämää

Sain viimein töitä helmikuussa, sen jälkeen onkin ollut täällä hieman hiljaista. Olen halunnut jo pidempään laivasuunnittelijaksi, viimein sinnikäs yritys palkittiin ja sain puhelun yritykseltä, missä kävin jo kesällä haastattelussa. Nyt on sitten arki alkanut meidänkin perheessä.

Ensimmäisiin viikkoihin mahtui miehelle työmatkoja ja lasten sairasteluita, lisäksi tämä harrastukseni vie juuri nyt kaiken muun ajan. Viimeiset kaksi viikkoa olen tehnyt yhteisiä nettisivuja, perehdyttänyt uusia ehdokkaita ja välillä miettinyt omia tavoitteita. Laatuaikaa on katsoa pikkukakkonen lapset sylissä, kaikki saavat rauhoittua ja hellyys-kiintiöstä täytetään osa.  

Vaalikoneisiin olen yrittänyt vastata, minut löytää ainakin Ylen, Helsingin Sanomien, Iltalehden, Rannikkoseudun, Turkulaisen, Turun Sanomien ja Monikkoperheiden vaalikoneista. Lisäksi oli vielä ainakin terveysehdokkaan vaalikone seuraavana listalla. Vastattu on myös öisin, joten täytyy ehkä tarkistaa omia vastauksia vielä. Kysymysten asettelu on taas välillä sellainen että vaikea on vastata mitään, ja toisia saa tavata muutaman kerran että ymmärtää. Ylelle tehtiin myös vaaligalleriaan videoita, itseltäni puuttuu tuo esiintymistaito, tein nuo kuitenkin. Ongelmaksi vain muodostui että meillä ei ole kotona koskaan hiljaista kun olen itse virkeä ja on valoisaa. Eräs aamu mies vei lapset hoitoon ja jäin hetkeksi vastaamaan kysymyksiin jotka kone minulle arpoi. Tämä videointi ja ainoastaan selfien hyväksyminen vaalikuvaksi epätasa-arvoistaa ehdokkaat, joilla ei ole laitteita tai osaamista.

Vaalinumerot arvottiin myös tällä viikolla, minulle osui 136, tämä olisi hyvä muistaa kun kynä on äänestyskopissa kädessä. Muistathan kertoa minusta myös kaverillesi, edelliset vaalit ovat opettaneet kantapään kautta että jokainen ääni on tärkeä. Raisiossa 2012 minulta jäi uupumaan viisi ääntä valtuustopaikasta. Vuonna 2004 Nurmijärvellä ensimmäisissä kuntavaaleissani minä ja kaksi muuta saimme saman äänimäärän. Suoritettiin arvonta, kaksi valtuustoon ja yksi varalle, arpaonni ei suosinut minua. Muutoksia tuli kuitenkin jo maaliskuussa ja nousin valtuustoon. Näissä vaaleissa tavoitteena onkin muutama ääni lisää, jotta olisi vähemmän jännitettävää.


Yritän kirjoittaa pian lisää. Mielessä on aiheita niin työttömyydestä, työllistämisestä, perhepolitiikasta kuin Raision imagon nostatuksestakin, aikaa kun saisi lisää kirjoittamiseen.