keskiviikko 22. maaliskuuta 2017

Työttömän elämää


Kirjoitin Kokoomus Raision Sillanrakentaja-lehteen artikkelin työttömyydestä. Aiheesta olisi laajemminkin kirjoitettavaa, tässä kuitenkin pintaraapaisu yhden työttömän ajatuksiin.

"Viime vuonna aloin etsiä töitä pitkien vanhempainvapaiden jälkeen. Ehdin olla reilun vuoden työttömänä, tästä yli puoli vuotta todella aktiivisena työnhakijana. Olin onnekas, sillä kiinnostavia paikkoja oli paljon avoinna. Pääsin myös muutamiin työhaastatteluihin, sekään ei ole nykypäivänä itsestään selvyys.

Työnhaku on kokopäivätyötä, sen tietää jokainen joka on tai on ollut aktiivinen työtön. Omat lapseni aloittivat syksyllä osapäiväisenpäivähoidon, ajattelin että näin saisivat hyvää harjoittelua ennen kuin menen töihin. Onneksi olin hakenut hoitopaikat, kaikki hoitoaika meni työnhakuun ja useimpina päivinä olisi tarvittu hieman lisätunteja. Olenkin miettinyt, onko subjektiivisen päivähoito-oikeuden rajaaminen ollut järkevää. On tapauksia, jolloin hoitoaikaa tarvitaan enemmän, vaikka toinen vanhemmista onkin kotona.

Jatkuva kielteisten viestien saaminen työhakemuksiin lannistaa helposti. Minulla on perhe ja aktiivisena pitävä harrastus, politiikka, jotka auttoivat saamaan energiaa työnhakuun. Ihmettelin kuitenkin, kuinka kukaan ei ottanut minuun lähes vuoteen yhteyttä. Vuodessa ihminen ilman tukiverkostoa, harrastuksia ja hyvää itsetuntoa ehtii masentua monta kertaa. Työelämä lipuu kauemmas ja syrjäytyminen yhteiskunnasta on lähempänä.

Asenteeni työttömiä kohtaan muuttui vuodessa paljon. Kuvittelin että itsekin tekisin mitä vain työtä, kunnes löytyisi koulutusta vastaavia tehtäviä. Korkeasti koulutettuja työnhakijoita ei vain oteta helposti tekemään tehtäviä, joihin ei vaadita koulutusta. Luultavasti syynä on, että luullaan tai tiedetään työntekijän lähtevän, kun sopivampia tehtäviä löytyy. Asenteita jokaista työtöntä kohtaan tulee muuttaa.

Työt eivät lopu ja Raision työpaikkaomavaraisuus on huipputasoa, konkreettisia tekoja tarvitaan enemmän, jotta työttömät ja työmarkkinat kohtaavat. Työttömille pitää löytää uusia räätälöidympiä apuja jo työttömyysjakson alkupuolella. Tähän on varaa laittaa resurssejakin, koska se säästäisi työmarkkinatuen kuntaosuuksissa, toisi lisää verotuloja ja ehkäisisi syrjäytymistä. Lisäksi työttömien olot tulisi toivottavasti inhimillisemmiksi.

Oma tarinani on saanut onnellisen lopun. Pääsin helmikuussa alalle, johon olen halunnut jo vuosia ja vielä haluamaani yritykseen. Kannustan kaikkia muitakin työttömiä jatkamaan ja innostumaan joka päivä, vaikka se ei aina ole niin helppoa. Lupaan tehdä kaikkeni, jotta työllisyyttä hoidetaan jatkossa paremmin Raisiossa."

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti